Reageren op cyberincidenten: wees voorbereid, handel adequaat

Wees voorbereid, handel adequaat

Stel, je organisatie is doelwit van een cyberaanval. De IT-systemen liggen plat en je bedrijfsproces is hevig ontregeld. Wat nu? Weet je wat je te doen staat? Wat is de juiste aanpak? En bij wie kun je terecht voor een vakkundige oplossing?

Bij een cyberaanval komt veel kijken. Terwijl de schrik er in de organisatie goed in zit, is het zaak om snel en deskundig te anticiperen. Dan is het belangrijk dat je goed bent voorbereid en kunt vertrouwen op cybersecurity-experts die hun vak verstaan.

Analyseren en onderhandelen

Zo is het essentieel om het cyberincident razendsnel te analyseren. Wat houdt het incident in? Wat wil de hacker van je organisatie? Welke acties zijn noodzakelijk? Als de hacker een grote som geld eist en je hebt geen betrouwbare back-up van je IT-omgeving, dan zit er soms niets anders op dan om te onderhandelen. Hoe doe je dat? 

Zorg dat je kunt terugvallen op een deskundige partij die je ondersteunt met technische kennis, juridisch advies, crisismanagement en forensisch onderzoek.  

Incident responseplan

Je voorbereiden op een cyberaanval begint met een incident responseplan. Hierin beschrijf je stap voor stap de incidentafhandeling. En zet je op een rij wie of welke partij welke taken en verantwoordelijkheden heeft op welk moment. 

Oefen met scenario’s

Tot slot is het ook raadzaam om te oefenen met scenario’s. Zo weten directie en betrokken managementleden en medewerkers wat hen te doen staat in geval van nood. Ook verhoogt het veiligheidsbewustzijn én biedt een scenario veelal inzichten om het incident responseplan verder aan te scherpen.  

Crisismanagement bij een cyberaanval

In deze Hack van de Dam-podcast praten Jasper, Martijn en gast Willem over crisismanagement bij een (dreigende) cyberaanval. Hoe richt je dat in? Wat is de samenstelling van een crisisteam? En wat mag je absoluut niet vergeten? Prangende vragen, waarop het drietal gelukkig ook antwoord geeft. Nieuwsgierig? Kijk/luister maar!

Technical scan

Hoe pak je het beschermen van jouw digitale kroonjuwelen (bedrijfsinformatie, intellectueel eigendom) tegen cybercriminelen aan? Om te beginnen met het creëren van inzicht in het digitale veiligheidsniveau van jouw organisatie. Laat ons jouw IT-omgeving scannen en krijg concreet advies om de cybersecurity in jouw organisatie te verhogen.

Oplossingen en services

  • Incident response
  • Forensisch onderzoek
  • Cybersecurity playbooks

Om cybersecurity in jouw organisatie te optimaliseren, moet je meer doen dan alleen de technologische voorzieningen op orde brengen. Cybersecurity moet ook in de bedrijfsprocessen en de manier van werken worden verankerd. Daarnaast moeten medewerkers zich bewust zijn van het belang van digitaal veilig werken. Boek een gratis sessie van 30 minuten met onze expert Martijn en ontdek hoe je de drie elementaire randvoorwaarden (techniek, werkwijze en gedrag) doeltreffend kunt beïnvloeden.

Boek een Vraag-De-Expert-sessie