071-402 00 19
eService
Officefood
Nieuwsbrief

Workplace management: dé trends voor Facility

Workplace management: dé trends voor Facility

In de podcast DigiWorkspace staan facility professionals centraal. Met speciale gasten bespreek ik verschillende onderwerpen, die bij dezelfde kernvraag horen: hoe kun je hybride werken optimaliseren en het werkplezier en de efficiëntie van medewerkers verhogen?

In deze aflevering vertel ik over de trends rondom workplace management. Hoe laat je je werkplek écht voor je werken? Dit en meer bespreek ik samen met Wim Kooyman, directeur van het kennisplatform Smart Workspace.

Wat is workplace management?

Workplace management is het afstemmen van de werkomgeving op de juiste activiteiten en de behoeften van medewerkers, zowel binnen het kantoorgebouw als erbuiten. Met als doel: een gezonde, duurzame werkomgeving faciliteren. Mijn vraag aan Wim luidt: “Wat is volgens jou de rol van workplace management in hybride werken?

Een samenwerking van managers 

Wim vertelt: “De kracht van workplace management is de integrale dimensie: een workplace manager die verschillende managers met elkaar verbindt, zoals een facilitymanager, HR-manager, IT-manager, duurzaamheidsmanager en een vitaliteitsmanager. Zij spelen een steeds grotere rol in workplace management.”

Bricks, Bytes, Behaviour en Belonging

Deze samenwerking komt, naar mijn mening, het beste tot zijn recht met een Bricks-Bytes-Behaviour-aanpak: de werkplek (Bricks) en de technologische mogelijkheden om te kunnen werken (Bytes) sluiten aan bij de behoeften en het gedrag (Behaviour) van medewerkers. Volgens mij is deze integrale benadering een belangrijke trend voor de komende jaren. Daarom stel ik de volgende vraag aan Wim: “Hoe kun je als organisatie hier rekening mee houden?”

Bricks: kantoorgebouw transformeren

Wim legt uit: “Als het gaat om het kantoor, de Bricks, dan krijgt dit deels een andere functie, waardoor je ook de ruimtes moet gaan transformeren. Met het werkgeluk van je medewerkers als uitgangspunt. Daarom staan duurzaamheid en welzijn op nummer één bij organisaties. Een belangrijke trend.

Bytes: data-analyses en in gesprek gaan

Over de Bytes vertelt Wim het volgende: “Door data te verzamelen, kom je erachter hoe kantooromgevingen worden gebruikt en ook in welke mate. En in hoeverre is digitalisering eigenlijk gewenst onder je medewerkers? Op basis van deze gegevens kun je de tools van digitalisering optimaal en op maat inzetten.”

Workplace management adopteren

Nu vraag ik me af: hoe zorg je dat medewerkers dit workplace management adopteren? Hier heeft Wim een antwoord op: “Ik denk dat medewerkers pas iets adopteren als ze zich betrokken voelen. Daarom moet je hard aan de slag om deze betrokkenheid en de verbinding met elkaar op peil te houden. En dat kan alleen door elkaar geregeld te zien.”

Workplace management services

Uiteindelijk begint het allemaal bij de mens. Hoe laat je je medewerkers makkelijker werken? Hier kun je veel verschillende digital workplace services voor inzetten. Daarom vraag ik aan Wim: “Welke digital workplace services maken volgens jou het verschil?” Wim: “De tools voor dagelijkse communicatie moeten optimaal zijn. Dit betekent ook een training voor medewerkers, zodat zij weten wat ze allemaal met de tools kunnen doen. Zo optimaliseer je hybride werken.”

Trend in welzijnsbelang

Als afsluiting stel ik nog één vraag aan Wim: wat wil je facility professionals meegeven? Met welke trends moeten we rekening houden? “De snelheid van werken en de productiviteit nemen toe, een mooi gevolg van de digitaliseringsprocessen. Zorg er wel voor dat medewerkers pauzes nemen tijdens het werken en dat ze vrije tijd voor zichzelf houden. Kortom: denk aan hun welzijn.”

Luister de podcast

Wil je de hele podcast-aflevering beluisteren? Dat kan hier. Wil je een melding ontvangen zodra er een nieuwe aflevering live staat? Abonneer je dan op ons Spotify-kanaal DigiWorkspace of laat via dit formulier je gegevens achter om de nieuwe podcasts direct in je mailbox te ontvangen.

Factbook: Laat je werkplek écht voor je werken

Wil je alle inzichten voor succesvol hybride werken in één overzicht? Download het factbook ‘Laat je werplek écht voor je werken’. Hierin ontdek je de belangrijkste cijfers, concrete adviezen en succesverhalen van andere organisaties. Krijg de feiten en vorm je beleid.