Ricoh breidt dienstverlening verder uit met overname van Avantage

Een lang gekoesterde wens van Ricoh ging op 1 april van dit jaar in vervulling. Het van oudsher bekende printerbastion nam Avantage over, een in Rotterdam gevestigde ICT-dienstverlener. “Door de overname van Avantage bundelen we onze expertises en zijn we één aanspreekpunt als het gaat om de totale digitale omgeving bij onze relaties”, stelt Carl Smink, directeur van Ricoh Document Center Haaglanden.

Ricoh Document Center Haaglanden (RDC Haaglanden) ervaart al geruime tijd dat hun dienstverlening raakvlakken heeft met IT. De multifunctionele printers, document management software en audiovisuele oplossingen voor het inrichten van vergaderruimtes zijn niet meer los te denken van Informatie Technologie. “Nu kunnen we het hele pallet aan opslaan, verwerken, ophalen, delen en beschermen van digitale informatie leveren”, zegt Jan Pieter Verweij, Commercieel Directeur bij Ricoh Document Center Haaglanden.

Integratie

Het verkooptraject is zo’n twee jaar geleden ingezet. Ricoh pakte het professioneel aan en huurde advisering in om te weten te komen welke partijen beschikbaar waren. Er waren meerdere bedrijven die Avantage wilden overnemen, maar de keuze viel uiteindelijk op Ricoh. Avantage is nu een aparte dochteronderneming van Ricoh, een zelfstandige juridische entiteit.

Het leveren van IT-diensten is een bedrijfskritisch onderdeel bij organisaties. Het is dan ook niet gek dat er bij RDC Haaglanden de wens leefde om IT-diensten zelf aan te bieden in de regio en zich meer te richten op de integratie tussen de verschillende onderdelen. “Met de oplossingen vanuit Avantage en de proposities die wij bieden, kunnen wij een totaalpakket aanbieden. Wij zijn er echt heel blij mee”, aldus Jan Pieter.

Samenwerking

In eerste instantie zal de samenwerking zich richten op drie Document Centers, waaronder dus ook RDC Haaglanden. “In de Randstad worden andere dingen gevraagd van leveranciers.

Deze markt is wat competitiever en er is enige flexibiliteit gewenst. Wij hebben de ervaring dat je hier nog scherper moet zijn op wat je zelf biedt en hoe je zelf het verschil kunt maken. Ik ben heel blij dat wij een van de uitverkorenen zijn die IT-oplossingen als eerste mogen gaan verkondigen.”

Koppelingen

De gesprekken die de accountmanagers van RDC Haaglanden met klanten voeren, zijn al enige tijd veel breder dan alleen over printing. “Dat is een van onze krachten. Omdat we die kennis in huis hebben, kunnen we dit koppelen aan de expertise op IT-gebied. Met de overname van Avantage kunnen we die koppelingen maken. Van Print naar Digital Services!”, besluit Jan Pieter.

De moderne werkplek en productiviteit

Avantage investeert sinds de opkomst van de cloud in innovatieve en praktische oplossingen voor het MKB. “Deze eerste samenwerking met de Ricoh Document Centers is een volgende logische stap om MKB Nederland niet alleen te ontzorgen, maar ook om ondernemers te adviseren in het maken van de juiste investeringen. Dit om hun onderneming robuuster te maken voor de toekomst”, aldus Tom van Gelder, die verantwoordelijk is voor het vormgeven van de samenwerking tussen Avantage en de Ricoh Document Centers.

Avantage heeft veel praktische ervaring met transities naar de cloud. Vooral als het aankomt op de inrichting van platforms waarop online en legacy diensten probleemloos en veilig draaien. Daarnaast heeft Avantage een sterke focus op Workflow Management en Document Management om organisaties te ondersteunen bij het automatiseren van bedrijfsprocessen en het beveiligen van kritische informatie. Dit alles komt samen in Avantage’s platform GO.

Elke medewerker kan op basis van de eigen rol via een online startportaal – volledig geïntegreerd met Microsoft 365 – beschikken over alle informatie, applicaties, inzichten en overige middelen die de medewerker nodig heeft. Inclusief een online servicedek met een chatrobot, FAQ’s en een e-learning omgeving. GO zorgt ervoor dat de productiviteit van de organisatie goed beveiligd stijgt. “Wij geloven dat IT voor je moet werken en een veilige werkplek, ondersteund door de cloud, is daarbij essentieel.”

TEKST Martin Hoekstra  |  FOTO John Brussel