071-402 00 19
eService
Officefood
Nieuwsbrief

Hoe technologie de rol van CFO’s verandert

Nieuwe technologieën zetten het finance-vakgebied in een compleet nieuw daglicht. Digitalisering en automatisering maken verregaande procesefficiency mogelijk. Maar wat betekent dit voor de rol van CFO’s en andere finance-professionals? In de tweede aflevering van de podcast DigiFinance praatte ik met CFO Hans Nederlof over zijn inzichten, ervaringen en hoe technologie de rol van CFO’s verandert.

De afgelopen jaren zijn er binnen finance enorm veel technologische veranderingen geweest. Hans licht toe: “We zijn daardoor opgeklommen in de Maslow-piramide van finance. Ik zie het namelijk zo: de basis moet goed zijn. Denk aan maandrapportages, managementinformatie, compliance, jaarrekeningen. Tot voor kort waren we hier veel tijd aan kwijt. Nu kan veel hiervan worden geautomatiseerd. We houden meer tijd over voor business controlling. En kunnen zo meer toegevoegde waarde bieden.”

Verschuivende rol

Hoe technologie de rol van CFO’s verandert

Hans vervolgt: “Ik zie het als mijn taak als CFO om bedrijven te helpen die basis te automatiseren. Dan houd je niet alleen tijd over voor business, maar maak je ook geen fouten meer. Toch denk ik dat de rol van de CFO steeds meer aan het verschuiven is naar de businesskant. Wat een goed teken is! Zo kunnen we met andere aspecten meer toegevoegde waarde voor een klant creëren. Hierdoor verandert ook de perceptie van finance. Het vakgebied is dynamischer dan ooit.”

Goede managementinformatie

“Om verbeteringen te realiseren, heb je financiële feiten nodig. Je moet eerst weten waar je staat, voordat je verder kunt. Daarom is data uiterst belangrijk. Zonder goede managementinformatie ben je als financiële afdeling een groot deel van de tijd bezig met ad-hocvragen van het management beantwoorden. Daarom is dashboarding zo belangrijk. Dan praat iedereen over dezelfde feiten. Je ontdekt dan wat goed gaat en wat minder. Dit stelt je in staat om gerichte acties te definiëren.”

The black box

Ik vroeg Hans in hoeverre technologie en digitalisering een rol spelen in het werk van de CFO. “Het ondersteunt met name de basisprocessen. Zo bestaat er tegenwoordig tooling waarmee je inkoop- en verkoopfacturen kunt verwerken. Voor de wat complexere routinematige processen, kun je veel met Robotic Process Automation (RPA), oftewel robotisering. Dit is in het begin vaak nog een ‘black box’. Werkt het allemaal wel goed? Maar ik ben er voorstander van om het gewoon in gang te zetten en gaandeweg eventuele uitdagingen op te lossen.”

Early adopter

Hans is sowieso iemand die nieuwe technologie graag uitprobeert. “Ik ben altijd heel enthousiast over nieuwe technologie en test het graag. Soms stoot je dan wel eens je neus, als het toch niet zo goed werkt als dat je van tevoren dacht. Maar ik ben van mening dat dat nodig is om de concurrentie voor te blijven.”

De kracht van het team

Ik vroeg Hans ook in hoeverre de inzet van technologie de finance-afdeling écht heeft veranderd. Hans: “Technologie blijft ondersteunend. Echte verandering creëer je met mensen. Daarom is het ook zo belangrijk om je mensen mee te nemen in nieuwe technologie. Soms kan automatisering als een bedreiging voelen, omdat medewerkers denken dat dit hun werk overbodig maakt. Het is belangrijk om dit gevoel om te zetten in een motivatie. Laat zien dat het de collega juist ruimte biedt om op een andere manier een bijdrage te leveren aan het bedrijf. Ik denk dat dit een belangrijke taak is van een CFO: mensen meekrijgen. Ze in hun kracht te zetten, zodat zij kunnen presteren.”

De toekomst

En wat verwacht Hans van de toekomst? Hij vertelt: “Ik verwacht dat we cijfers altijd kunnen volgen, op dagelijkse basis. Nu kunnen we alleen de cijfers aan het einde van de maand bekijken. Als dit mogelijk is, verschuift de hele business: van reactief naar proactief. Natuurlijk blijft terugkijken de basis, maar we zouden dan veel beter vooruit kunnen kijken en anticiperen.”

Een ideaalbeeld

Tot slot vroeg ik Hans wat volgens hem de meest ideale situatie is wat betreft finance en technologie. Zou het bijvoorbeeld goed zijn als we alles automatiseren? Hans besluit: “Dat denk ik niet. Ja, in de basis moeten we zoveel mogelijk automatiseren. Zo houden we een team over dat vooral de business ondersteunt. Tegelijk moet er ook een rol blijven voor compliance en risicomanagement. Voor sommige aspecten is er echt een menselijk oog nodig.”

Luister de podcast

Benieuwd naar wat we nog meer bespraken? Luister de tweede aflevering van de podcastserie DigiFinance. Wil je een melding ontvangen zodra er een nieuwe podcast live staat? Abonneer je dan op ons Spotify-kanaal DigiFinance.

E-book: Source to Pay

Ontdek hoe je als organisatie grip houdt op zowel het inkoop als het financiële proces. Zodat dit bijdraagt aan een optimale cashflow en liquiditeitspositie. Download het e-book.