Electrolux kiest voor Smart Collaboration Rooms

Electrolux Home Products heeft al jaren een Europese samenwerking met Ricoh op het gebied van printing. Toen de witgoedproducent het kantoor in Alphen aan den Rijn grootscheeps aan het verbouwen was, ontstond ook de behoefte om de vergaderzalen uit te rusten met goede AV-apparatuur. “Dat kunnen wij ook”, stelde Jan Pieter Verweij, Directeur bij Ricoh Document Center Haaglanden (RDC Haaglanden).

De missie van Electrolux Home Products is de wereld voorzien van huishoudelijke apparatuur van de merken AEG, Zanussi en Electrolux. De identiteit die Electrolux met haar producten uitstraalt, was niet zichtbaar in het uit 1970 stammende kantoorpand. “We wilden ons kantoorpand nieuwe allure geven voor zowel klanten als onze eigen medewerkers”, vertelt Wietze Miedema, Facility Manager bij Electrolux Home Products Nederland. Er zijn zwevende plafonds en akoestische panelen aangebracht. De kleur groen komt veel terug in het kantoorpand en er zijn ook vele houtsoorten gebruikt. “Mensen moeten zich senang voelen in hun omgeving. Daarom hebben we ook veel glas gebruikt, wat zorgt voor openheid.”

Meer dan printers

Na de eerste coronamaanden van 2020 kwam Jan Pieter samen met Mike de Zwart, accountmanager RDC Haaglanden, bij Electrolux langs voor de printers. Hij zag wat Electrolux aan het doen was. “Voor het AV-pakket had Electrolux partijen uitgenodigd die daar gespecialiseerd in zijn. De markt kent ons als specialist in multifunctionele printers, maar  wij bieden veel meer dan dat alleen. Op basis van de goede relatie kregen we de kans om mee te doen in de offerteronde”, vertelt Jan Pieter. “RDC Haaglanden werd uiteindelijk de opdracht gegund mede door onze expertise en het wederzijdse vertrouwen.” Alle 14 vergaderzalen moesten voorzien worden van goed op elkaar afgestemde AV- apparatuur, met goede kwaliteit camera’s en geluid. Omdat RDC Haaglanden al vroeg bij het traject betrokken was geraakt, kon Jan Pieter de nodige adviezen uitbrengen. “Hier komen schermen te hangen, houd dan rekening met installatie van bekabeling en goten. Wietze was goed voorbereid. Alle vragen die wij hadden, had hij ook als vragen voorbereid. In de voorbereiding zaten zowel wij als de klant op één lijn. Dat liep vrij vlot.”

RDC Haaglanden zorgde ook voor allerlei aansluitingen: USB-C, HDMI en USB. “Dat is de standaard, zodat je je toestel in elke zaal op dezelfde manier kunt aansluiten.” Omdat Electrolux in Europa met één soort laptop werkt, moet iedereen zijn laptop plug & play kunnen aansluiten.

Hybride vergaderen

RDC Haaglanden is nog bezig om een toevoeging te doen aan de grote vergaderzaal. “Er wordt veel vanuit Teams gecommuniceerd. Deze specifieke ruimte wordt ook een Microsoft vergaderunit, zodat je vanuit Teams onder andere gebruikers en documenten kunt toevoegen. Je kunt mensen zowel fysiek als op afstand deel laten nemen. Dan wordt het echt hybride vergaderen. Voor een internationale organisatie als Electrolux is dat echt een must”, aldus Jan Pieter.

“Het is fantastisch om bij een klant waar we eigenlijk alleen printing doen, juist een van onze legio aan oplossingen om efficiënt te kunnen samenwerken toe te kunnen voegen. Wij willen dé office facilitator worden”, besluit Jan Pieter.

TEKST Martin Hoekstra | FOTO’S John Brussel