De Kijm & Zonen
Drukkerij vol ambacht en karakter
De Haagse zeefdrukwerkplaats die ontwerper Thomas Klaui en graficus Steven van Bodegraven (bijnaam ‘Deef’) in 2008 begonnen, groeide in tien jaar tijd uit tot ‘De Kijm & Zonen’: een creatieve drukkerij met opdrachtgevers door het hele land. Beiden studeerden af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag: “Daar raakten we in de ban van alle zeefdrukmogelijkheden.” Door in hun drukkerij naast autonoom werk ook opdrachten te produceren, kunnen ze telkens in betere apparatuur investeren. De bedrijfsruimte in een voormalig PTT-gebouw vult zich met een zeefdruk carrousel en een handtafel, er komt een snijmachine bij en een degel: “Wij houden van bijzonder, eerlijk, ambacht en karakter.”
Vooral het drukken met witte inkt op gekleurde materialen spreekt de creatieve en milieubewuste ondernemers aan. “Maar bij complexe opdrachten sneden we ons met de zeefdruktechniek financieel gezien toch vaak in de vingers”, vertelt Thomas. “Dat moest toch makkelijker kunnen?” Voor een project met een discotheek investeren ze daarom in een stencildrukmachine die ook wit kan printen met soja-inkt. De opdracht gaat uiteindelijk niet door, maar de vraag naar de nieuwe printmogelijkheden groeit vervolgens snel. Er volgt een groter tafelmodel-printer, die al snel toch niet geschikt blijkt voor het steeds grotere productievolume.
Ook vernis, roze en geel
Deef vertelt: “We hadden de vijfkleuren machine van Ricoh wel al eerder gezien, maar dat was toen voor ons nog te hoog gegrepen. Het is goed dat we eerst toch wat kleiner van start zijn gegaan en er meer werk voor hebben. Nu kunnen we, ruim twee jaar later, met vertrouwen deze stap alsnog zetten.” De Ricoh Pro C7200x past perfect bij de creatieve wensen van Thomas en Deef dankzij de mogelijkheid om behalve wit ook vernis of fluorescerend roze en neon- geel als vijfde kleur te gebruiken: “Die zijn erg populair bij onze klanten uit de culturele en creatieve sector, juist omdat het buiten het normale spectrum ligt. Ze staan daarom ook standaard in onze online calculatie-module vermeld.”
Meer doen in minder tijd
Vier maanden na de installatie heeft het nieuwe Ricoh-systeem al ruim 91.000 prints geproduceerd, rekent Thomas voor: “Dat is voor ons veel: de gemiddelde oplage is hier zo’n 250 stuks.” Er komen verpakkingen en uitnodigingen voorbij, boekomslagen en visitekaartjes, maar ook gelimiteerde uitgaven van kunstenaars. Vaak gaat het ook om bijzondere papiersoorten, zoals opdikkende katoenpapiersoorten met een hoge ruwheid. Die kunnen, na een geslaagde modificatie van de machine, nu probleemloos worden verwerkt op de Ricoh-machine. Het grootste voordeel is wel de hogere productiviteit die wordt bereikt: “De machine produceert vrijwel zelfstandig. Dat levert flinke tijdsbesparingen op, waardoor we veel meer creatieve dingen kunnen doen in veel minder tijd.”